Mondioring är en ny officiell hundsport i Sverige, Svenska Brukshundsklubben har ansvaret för sporten. Mondioring består av lydnad, hopp och skydd. När man tävlar så gör man hela programmet i en följd utan pauser. Det finns tre klasser.

Ett program tar mellan 10-45 min, beroende på klass. Programmet börjar alltid med lydnadsmomenten följt av hoppmomenten och sist skyddsmomenten. Upplägget av de olika momenten varierar från tävling till tävling. I början av varje tävling och klass visar en provhund hur momenten ska utföras under den aktuella tävlingen.

– En av tjusningarna att både träna och tävla Mondioring är att du aldrig vet hur dagens tävling kommer se ut förrän provhunden visat programmet. Det innebär att du måste förbereda din hund för att ”allt kan hända”. Att komma till en tävling och uppleva att din hund klarar nya utmaningar är en härlig teamkänsla,

I skyddarbetet har figuranten på sig något som kallas skyddsdräkt, en vadderad dräkt som skyddar hela kroppen. All träning ska vara varierad. Det är viktigt att ”möblera” om träningsplanen med olika föremål som kan vara som störning så hunden lär sig arbeta trots att det finns en massa roliga och intressanta föremål på planen, samt att lära hunden att hoppa långt, hoppa högt och klättra.

Mondioring bygger mycket på lek och samarbete, viljan att leka med en annan människa än sin förare, för figuranten är inget mer än en stor leksak. Sedan behövs även lydnad och kontroll på sin hund men vi lär in i princip allt med lek och glädje.

Länk till caniva